Forshaga i Klarälven

Den nuvarande kraftstationen i Forshaga togs i bruk på 1950-talet.

Vid Klarafors i Forshaga anlades under slutet av 1800-talet ett träsliperi, ett pappersbruk och sulfitfabrik. Anläggningarna drevs under en tid av Klarafors Fabriks Aktiebolag som efter en konkurs återuppstod som Klarafors Aktiebolag. 1906 förvärvades bolaget av AB Mölnbacka-Trysil.

Maskinsalen med ett av de ursprungliga aggregaten.

Bruket elektrifierades 1916 och 1923 fanns det två vattenkraftverk i Klarafors med en sammanlagd kapacitet på 1 MW. Där fanns dessutom en ångdriven kraftcentral som kunde leverera 255 kW. Fallhöjden i Forshaga var blygsam och den lokala produktionen otillräcklig.  Bruket var därför anslutet till bolagets kraftstation i Deje via en 30 kV kraftledning.

Flygbild över industriområdet 1935 (foto: Oscar Bladh).

De äldsta kraftverken i Forshaga låg på samma halvö som sulfitfabriken men är sedan länge rivna. Delar av vattenvägarna, bland annat intag och en utloppstunnel, finns kvar.  På flygbilden från 1935 ser vi industriområdet med Forshaga kanal och sluss till höger, Klarafors Sulfitfabrik i mitten och Klarafors pappersbruk på holmen nedströms sulfitfabriken. Man kan även se utloppen från de ursprungliga kraftstationerna. Det nuvarande kraftverket är beläget i fallet mellan slussen och halvön.

Generator och växellåda (till höger i bild) på ett av de äldre aggregaten.

AB Mölnbacka-Trysil blev en del av Uddeholmsbolaget på 1960-talet och papperstillverkningen lades ner 1969. Ett tjugotal år senare lades elproduktionen i ett dotterbolag,  Uddeholms Kraft AB, som togs över av Gullspångs kraft AB 1992. Kraftverket i Forshaga ägs numera av Fortum.

Det nyaste aggregatet är från 1988. Turbinen levererades av Waplans.

Dagens kraftverk är byggt på 1950-talet och har efter en tillbyggnad 1987-1988 en installerad effekt om 6,6 MW.  En intressant konstruktionslösning är flottningsutskovet som är byggt mellan turbinerna och alltså går genom maskinstationen.

Utlopp från en av de rivna kraftstationerna.

Fallhöjden i Forshaga är bara 5.2 meter och de äldsta turbinerna driver därför sina generatorer via växellådor för att få tillräckligt högt varvtal. Aggregat med växellådor brukar föra mycket oväsen och Forshaga är inget undantag. Ljudnivån i maskinsalen är plågsamt hög trots bullerdämpande åtgärder.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.