Sydkrafts planering för ett kärnkraftverk i Barsebäck påbörjades i slutet av 1960-talet och den första reaktorn togs i drift 1975. Placeringen av verket i närheten av Malmö och Köpenhamn var länge okontroversiell och sågs som en tillgång – läget var optimalt för eldistribution. I bakgrunden fanns även möjligheten att ansluta anläggningen till fjärrvärmenäten i Malmö, Lund, Landskrona och Helsingborg. En sådan anslutning utreddes av arbetsgruppen Sydvärme 1974 eftersom de höga oljepriserna gjorde atomvärme attraktivt.
Samma år föreslog en annan utredning att ett 2,5 kvadratkilometer stort växthuskomplex skulle byggas intill Barsebäcksverket. Det skulle använda spillvärme från elproduktionen för att odla tomater och gurka.
Från andra sidan Öresund kom till att börja med positiva signaler. Danmark planerade själva ett kärnkraftverk på Själland och räknade dessutom med att importera el från Barsebäck. I slutet av 1970-talet vände vindarna och en allt mer högljudd opinion krävde stängning.
1997 genomfördes det så kallade ”bondeoffret” då regeringen Persson beslutade om stängning av Barsebäcksverket i utbyte mot budgetsamarbete med Centerpartiet. De två reaktorerna stängdes 1999 och 2005. Under 2016 påbörjas nedmontering av verket – ett arbete som beräknas pågå fram till 2030. Frågan är om vi får se ett så stort industriprojekt som bygget av de tolv lättvattenreaktorerna i Sverige igen?
Fler bilder från en av turbinhallarna i Barsebäck finns här.
Citat ur text ovan.” Frågan är om vi får se ett så stort industriprojekt som bygget av de tolv lättvattenreaktorerna i Sverige igen?” slut citat.Nej det kommer vi tyvärr inte,hindrade av bla en inkompetent politikerkår,samt ett allt mer Sovjet likt EU som lägger sig i snart sagt allt.Sveriges tid som framgångsrik industrination o tillika välfärdsstat är förbi,o idag bara en bit av landets historia.