Området runt sjön Alkajaure vid Sarekdalen Alkavagges västra mynning är ett riktigt blåshål med bistert klimat. Redan i början av augusti 2011 var det minusgrader och snöfall på nätterna.
Vid sjön ligger Alkavare kapell byggt av varpsten från silvergruvan med samma namn. Gruvan bröts under ett 30-tal år med början 1673. Under 1600-talet pågick en intensiv jakt på silverfyndigheter i Sverige för att finansiera krigföringen på kontinenten.
Gruvarbetarna i Alkavare var tvångskommenderade knektar från Västerbottens Regemente som arbetade under fruktansvärda förhållanden. Från Alkavare och Kekdevare (Silpatjåkko) transporterades malmen till ett smältverk i Kvikkjokk som uppförts av Luleå Silververk under åren 1660 till 1664.
Frakten av malm, material och proviant mellan Alkavare och Kvikkjokk – en sträcka av ungefär sex mil – utfördes av samer med rendragna ackjor.
I likhet med de flesta andra silvergruvor i Sverige gick brytningen med förlust och resultatet var en besvikelse. När verksamheten lades ner i början av 1700-talet hade man producerat 532 kg silver.
300 år senare återstår bara varphögar vid den plats som skulle bli rikets skattkista.
Ett intressant historiskt kulturminne.
Har varit förbi där både sommar och vinter. Kan verkligen rekommenderas.