Vargön är ett samhälle beläget vid Vänerns utlopp i Göta Älv. Bygget av Vattenfalls kraftstation påbörjades 1930. Till att börja med restes de maskinistbostäder som under byggtiden användes av arbetsledningen. Bostäderna är sedan några år rivna, men uppfarten och den omgivande muren finns ännu kvar. Stationen var klar för invigning 1934.
Vargön ritades av Erik Hahr som även låg bakom utformningen av Lilla Edets kraftstation (1926) och Hojum (1943). Den funktionella stil som infördes i Lilla Edet, renodlades i Vargön. Stor vikt lades vid att förenkla underhåll.
För vattenvägarna utnyttjas hävertprincipen, vilken möjliggör placering av turbinerna ovanför den övre vattenytan. På så vis slipper man använda grindar (som ger fallförluster) för att sila bort föremål i vattnet. Generatorerna är placerade på taket, täckta av plåthuvar som lätt kan lyftas av.
På taket står även en bockkran från vilken man kan fälla ner luckor för att få ett arbetsområde skyddat från elementen. Vid mitt besök höll man på att byta bärlager på ett av aggregaten. Den frilagda rotorn ovan är alltså inget man skulle se under normal drift.
Kraftstationens inredning ger ett avskalat elegant intryck, speciellt om man jämför med de pampiga nationalkraftverken i Porjus, Trollhättan och Älvkarleby. Genom de stora fönstren har man en mäktig utsikt över Göta Älv, samtidigt som dagsljuset kan flöda in. I kontrollrummet finns de typiska marmorpanelerna. En intressant detalj är träluckan på en av manöverpanelerna som döljer en stege till kraftverkets nedre regioner.
Fallhöjden i Vargön är mellan 4 och 5,2 meter, beroende på Vänerns vattenstånd. De två ursprungliga turbinerna är av Kaplantyp och har en diameter på 8 meter. 1989 kompletterades dessa med en rörturbin, dvs turbin och generator är monterade i ett utrymme omgivet av det strömmande vattnet.
Än en gång, tack till Christer Götesson.
The power station in Vargön opened in 1934.
Pingback:Kattstrupeforsen | Henrik von Klopp
Pingback:Tillbaka i Vargön | Henrik von Klopp